Fundația Motivation România
Punem în mișcare Roțile Schimbării: dezvoltăm programe sustenabile care îmbunătățesc calitatea vieții persoanelor cu dizabilități din România
DESPRE NOI
Activitatea noastră
Din anul 2017, Fundația Motivation România derulează campania de informare și conștientizare #PeBune?, care are drept scop eliberarea locurilor de parcarea dedicate persoanelor cu dizabilități și ocupate abuziv. Mesajul central al campaniei este „Persoanele cu dizabilități NU ÎȘI DORESC loc de parcare dedicat, însă AU NEVOIE de el.”, tocmai pentru a arăta diferența între un moft și o nevoie reală. Susținătorii campaniei pot da acest mesaj mai departe prin distribuirea de pliante informative sau prin afișarea de autocolante pe mașinile personale. De asemenea, marile magazine sau administratorii de parcări pot deveni parteneri ai campaniei prin afișarea mesajului la locurile de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități. Mai multe informații pe www.motivation.ro.
Unde activăm și cui ne adresăm
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, sport adaptat, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și angajare.
Valorile și misiunea
Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 25.800 de persoane cu dizabilități din România, cu sprijinul celor 15 echipe regionale din țară.
Programul Motivation de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilități are în vedere identificarea de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități. A fost creat pornind de la constatarea că oamenii cu dizabilități au nevoie de integrare socială și profesională, pentru a limita unul dintre cele mai dramatice efecte ale dizabilității: izolarea individului. Lipsa unei ocupații constante, nevoia de apartenență la un grup și de valorizare socială, fac dizabilitatea mult mai greu de suportat, determinând deteriorarea bunăstării individuale și familiale. Un loc de muncă înseamnă pentru oricine un venit constant, siguranță financiară și accesul la bunuri și servicii. Persoana care munceşte îşi satisface nevoile de integrare socială, de apartenenţă la un grup, de recunoaştere şi valorizarea socială dată de un statut profesional; îşi îmbunătăţeşte abilităţile sociale şi profesionale şi îşi exercită dreptul la muncă.
Din perspectiva companiei, angajarea unei persoane cu dizabilități nu doar atrage după sine stimulentele financiare prevăzute de legislație, ci reprezintă și un act de responsabilitate socială, promovând o imagine mai bună în rândul clienților. Aceasta aduce angajați conștiincioși, loiali, determinați, cu intenția de a-și păstra locul de muncă pe termen lung și un plus de diversitate în echipă. Este o bună decizie de management al resurselor umane, prin diminuarea ratei de fluctuație a personalului și creșterea eficienței activității.
Din perspectiva societății, aceasta câştigă prin aportul financiar al persoanelor cu dizabilități integrate profesional (prin angajarea cât mai multor persoane cu dizabilități crește contribuția lor şi a angajatorilor lor la bugetul de stat). Câștigăm şi prin deschiderea către diversitate a celorlalţi cetăţeni care, lucrând alături de angajaţi cu dizabilităţi, vor pierde din prejudecăţi şi vor deveni mai toleranţi în general.
Serviciile Motivation în domeniul ocupării sunt acreditate de stat; un total de aproape 4.000 de persoane cu dizabilități au beneficiat de ele din 2007; peste 700 dintre acestea au dobândit un loc de muncă.
RESURSE
Resurse pentru angajatori
Resurse pentru companii (pe bază de contract de servicii):
servicii de mediere pe piața muncii (recrutare și recomandare de candidați cu dizabilități)
training pentru angajați sau manageri și consultanță pe teme precum facilități și opțiuni pentru companii în domeniul ocupării, comunicarea cu persoanele cu diferite tipuri de dizabilități, selecție locuri de muncă potrivite persoanelor cu dizabilități, referire către medicina muncii, integrarea angajaților cu dizabilități în echipă, pregătirea mentorului ș.a.
consultanță pentru accesibilizarea locului de muncă și adaptarea acestuia la nevoile angajaților cu dizabilități locomotorii
Resurse pentru candidați
Resurse pentru persoanele cu dizabilități (în limita nevoilor beneficiarilor și a resurselor Motivation):
consiliere în vederea căutarii unui loc de muncă
evaluarea abilităților și intereselor lor
identificarea unei slujbe cât mai compatibile cu acestea
pregătirea pentru interviul cu angajatorul
medierea angajării
sprijin în perioada angajării și după angajare
MEMBRII NOȘTRI
.
Andrei S.
Andrei S. are 24 de ani, s-a născut în București și și-a petrecut primii ani de viață în centre de plasament, apoi a intrat în grija Fundației Motivation România, în cadrul unui program dedicat tinerilor cu dizabilități preluați din instituții de stat. Ulterior, a devenit parte din familia unui asistent maternal și, în parcursul firesc spre maturitate, având sprijinul noii familii și al echipei Motivation, s-a angajat la un centru comercial.
În 2004, înainte să împlinească 7 ani, Andrei a fost luat în plasament de Fundația Motivation România și a beneficiat de activități necesare dezvoltării sale și de soluții pentru asigurarea confortului său fizic și emoțional. După o perioadă, acesta a fost plasat la un asistent maternal profesionist în comunitate, continuând – în perioada 2004-2010- să vină la activitățile desfășurate în cadrul Centrului de zi al Fundației Motivation.
Asistentul maternal s-a atașat de Andrei și a decis că face parte din familie. Acesta a fost susținut astfel încât să ducă o viață normală, cu provocările ce fac parte din traseul oricărui copil, adolescent și mai apoi tânăr. După momentul încetării măsurii de protecție, acesta a rămas în continuare în familia lor, unde beneficiază de tot sprijinul necesar și ia parte cu entuziasm la evenimentele de familie.
A învățat ce înseamnă un loc de muncă, pe perioada vacanței de vară, la depozitul Motivation SRL, unde a fost de mare ajutor echipei de furnizare de scaune rulante.
După ce a absolvit Liceul cu Program Sportiv Nr. 1 din Clinceni, specializarea fotbal, Andrei a venit din nou la Motivation pentru sprijin în vederea identificării unui loc de muncă. Chiar dacă fotbalul e marea sa pasiune, a realizat că nu poate face o carieră din asta. Așa că, fiind o persoană activă, comunicativă, nu voia să stea degeaba acasă.
A discutat cu echipa noastră despre ce loc de muncă își dorește, au conturat CV-ul împreună și au decis că vom căuta mai întâi joburi în Bragadiru, ca să fie mai aproape de casă. Echipa noastră a trimis CV-ul lui la principalele centre comerciale din Bragadiru, iar cei de la Penny Market l-au chemat la interviu. A obținut postul de lucrător comercial și acum are deja 4 ani de când este angajat. S-a obișnuit cu activitatea și a căpătat experiență. Mai mult decât atât, și-a continuat studiile și este deja anul 2 la Facultatea de Kinetoterapie. În plus, și-a îndeplinit recent unul dintre cele mai mari visuri – să obțină permisul auto.
Povestea lui - de succes – continuă, pentru că este perseverent și motivat și pentru că are alături persoane care îl susțin. În 2004, înainte să împlinească 7 ani, Andrei a fost luat în plasament de Fundația Motivation România și a beneficiat de activități necesare dezvoltării sale și de soluții pentru asigurarea confortului său fizic și emoțional. După o perioadă, acesta a fost plasat la un asistent maternal profesionist în comunitate, continuând – în perioada 2004-2010- să vină la activitățile desfășurate în cadrul Centrului de zi al Fundației Motivation.
.
Costin D.
Costin (centru), la un program de viață independentă. Foto: Bogdan Dincă
Costin D. folosește un scaun rulant de 23 de ani și spune că atunci când a început să își caute un loc de muncă, gradul de accesibilitate era mai scăzut decât astăzi și barierele – mai mari. Cu toate acestea, lucrează de la 21 de ani și nu își imaginează viața fără un loc de muncă.
Sunt Costin și am 37 de ani. Folosesc un scaun rulant din anul 1998, de la vârsta de 13 ani, când am dobândit o leziune medulară ca urmare a unui plonjon în apă. Mobilitatea și sensibilitatea mi-au fost afectate grav, atât la nivelul brațelor, cât și la nivelul trunchiului și al picioarelor, așa că perioada de adaptare care a urmat a fost una dificilă. Din cauza accidentului, am fost nevoit să întrerup studiile, dar apoi le-am reluat și am absolvit Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune.
Am obținut primul meu loc de muncă în 2005, la 7 ani de la accident, pe când aveam 21 de ani. Am lucrat în web design, pentru că una dintre pasiunile mele se referă la dezvoltarea de website-uri, dar am încercat și alte activități. În 2007, m-am angajat ca operator call center la o companie de telecomunicații, iar în 2008 am făcut și contabilitate primară pentru o firmă ce comercializa echipamente electronice, al cărei magazin online l-am dezvoltat tot eu. Din 2009, lucrez la Motivation. Am intrat în legătură cu Fundația Motivation în primele luni după accidentul pe care l-am avut. Am participat la programele organizației, am primit un scaun rulant și sprijin ca să devin independent. De aici mi-am luat și motivația pentru a continua studiile și a testa diferite locuri de muncă. De aceea, nu a fost greu deloc să accept propunerea de a fi parte din echipa Motivation.
În prezent, sunt tehnician de scaune rulante – le prescriu altor persoane cu dizabilități locomotorii echipamente de mobilitate potrivite, și instructor de viață independentă, activitate prin care îi îndrum pe cei care au avut o leziune medulară să redevină activi și independenți. În munca mea, mă folosesc atât de experiența personală, cât și de informațiile acumulate la diferite training-uri, bazate pe conținutul validat de specialiști internaționali din domeniul dizabilității.
Chiar dacă imediat după accident nu aveam perspective legate de obținerea unui loc de muncă, acum, la 23 de ani distanță de acel moment, mă felicit că nu m-am lăsat descurajat și că am încercat. Sigur că au fost și piedici – legate de lipsa de accesibilitate, clădiri în care nu puteam intra singur, obiecte pe care nu le puteam manipula din cauza afectării mobilității la nivelul degetelor, zile în care liftul nu a funcționat și nu puteam ajunge la etajul la care aveam nevoie să ajung; totuși, am identificat soluții pentru toate acestea, cu sprijinul angajatorului.
Moto-ul meu este „dacă există voință, găsești o soluție pentru orice problemă”. Cred că e important ca persoanele cu dizabilități să își descopere și folosească abilitățile și îi încurajez pe toți cei care ezită să își dea o șansă, să înceapă de undeva. Chiar dacă startul e mereu mai dificil, poți avea mari satisfacții din muncă – atât pentru că poți să îți susții familia, pentru că ești apreciat pentru ideile și activitatea ta, cât și pentru că descoperi lucururi pe care nu le știai despre tine și ai ocazia să îți depășești limitele. Așa a fost în cazul meu.
Cred că e foarte important ca noi, cei care avem o dizabilitate, să ne cunoaștem foarte bine nevoile, pentru a putea propune soluții, la nevoie, și a face echipă cu angajatorul, atunci când avem nevoie de adaptări la locul de muncă. Și, pe lângă partea legată de program, transport, spații de lucru accesibile, grup sanitar accesibil, e importantă și atitudinea față de situațiile care apar și imaginea pe care noi o avem despre noi înșine. Nu uitați că sunteți mai mult decât dizabilitatea pe care o aveți!
.