MozaiQ
Comunitate om cu om
DESPRE NOI
Activitatea noastră
Asociația MozaiQ este organizație comunitară înființată în 2015, care luptă pentru drepturile comunității LGBTQ+ din Romania. Proiectele noastre se desfășoară în peste 7 orașe din Romania și includ ateliere și evenimente de consolidare a comunităților locale, reinserția profesională a persoanelor transgender, acțiuni de advocacy pentru legalizarea parteneriatelor civile, proiecte culturale, training-uri în companii cu angajați și manageri de HR, acțiuni de advocacy pentru promovarea incluziunii și diversității în universitățile din țară, precum și apeluri de proiecte și oferirea unor microgranturi organizațiilor LGBTQ+ din România.
De asemenea, MozaiQ are o abordare intersecțională față de comunitatea LGBTQ+, punând accent și pe grupuri sub-reprezentate din comunitate, cu identități multiple, respectiv persoanele rome LGBTQ+, persoanele care trăiesc cu HIV, femei lesbiene și transgender, persoane în varsta LGBT și stundeți.
Unde activăm și cui ne adresăm
De la înființarea sa în 2015, MozaiQ a desfășurat activități atât în București, cât și alte orașe din România precum Brașov, Timișoara, Cluj, Iași, Sibiu sau Constanța.
Comunitatea MozaiQ reunește persoane LGBTQ+ din România, grupuri de inițiativă și organizații queer din țară, grupuri vulnerabile (persoane transgender sau non-binare, persoane rome LGBTQ+, tineri, femei LBT, seniori sau lucrători sexuali), reprezentanți ai societății civile, universități, asociații studențești, instituții publice, artiști queer și companii din mediul privat.
Valorile și misiunea
Misiunea organizației este să protejeze, să susțină și să promoveze drepturile și libertățile persoanelor LGBTQ+ din România, cu scopul de a asigura accesul deplin și fără discriminare al acestora la domenii cheie din societate: familie, viață comunitară, piața muncii, învățământ, sănătate și participare politică.
Pe lângă activitățile pe care le-am desfășurat în 2021 cu ocazia Lunii Istoriei LGBT, a Pride-ului București sau a mai multor evenimente sociale, culturale și comunitare punctuale, anul acesta a presupus defășurarea și implementarea mai multor proiecte:
• Triumf Amiria își propune să recupereze și să creeze spații și contexte pentru a expune producții artistice marcante pentru ultimele două decenii din cultura queer autohtonă. Proiectul vizează trei domenii artistice: literatură, arte vizuale și arte performative. Manifestul proiectului poate fi accesat pe https://triumfamiria.ro/en/.
• Campus Pride Romania este un proiect de advocacy prin care ne dorim să creăm un climat de acceptare și incluziune pentru studenții LGBTQ+ din România. Aducem împreună activiști, studenți, profesori, specialiști și factori de decizie pentru a lupta împotriva homofobiei în facultăți și pentru a analiza politicile de incluziune din universitățile autohtone.
• TRANScendent: început din 2019 cu sprijinul IKEA, Transcendent este un proiect prin care creștem gradul de integrare pe piața muncii al persoanelor LGBTQ+ din România, cu accent pe două axe: prima direcție presupune lucrul direct cu persoane transgender și LGB, a doua direcție pune accent pe lucrul direct cu diverse companii prin training-uri, întâlniri, un târg de joburi și activități de research și sondare a pieței muncii din România.
• Fondul Comunitar LGBTQ+ a fost creat în 2019 cu scopul de a forma un bazin de resurse financiare și de a redistribuii banii fix acolo unde e nevoie de ei. De la înființarea lui, Fondul Comunitar LGBTQ+ a sprijinit cu un total de 44 de microgranturi organizații queer și grupuri de inițiativă din România și a susținut prin finanțări directe persoane vulnerabile din comunitate. Totalul finanțărilor s-a ridicat la 101593 RON.
RESURSE
Resurse pentru angajatori
Traininguri despre diversitate și combaterea transfobiei în companii cu angajați și manageri, redactarea a două ghiduri privind managementul inclusiv și bune practici, organizarea de evenimente de networking cu companii, Rainbow Breakfast, organizarea anuală a unui târg de joburi cu angajatori LGBTQ-friendly, Unicorns@Work. La finalul acestui an vom lansa și un raport național privind incluziunea persoanelor transgender și LGB pe piața muncii.
Resurse pentru candidați
Grupuri de suport pentru persoane transgender și LGB, întâlniri comunitare, ateliere de carieră (cum să redactezi un CV, cum să te prezinți la interviu etc), finanțarea de cursuri de reconversie profesională, sprijin direct printr-un asistent social, redactarea unui ghid privind piața muncii adresat persoanelor trans și sprijin pentru artiștii trans.
MEMBRII NOȘTRI
.
Ioana Păcurar
Studentă – fostă voluntară MozaiQ, actuală coordonatoare a Centrului Campus Pride București
„Ca voluntară am avut un sentiment de mândrie că am putut participa la organizarea mai multor evenimente cu ocazia Pride București 2021. În plus, datorită modului în care am fost integrată în echipă, m-am simțit liberă să vin cu idei.”
.
Alin Luchian
Participant în cadrul evenimentelor Campus Pride
„Prin Campus Pride, MozaiQ și-a asumat un rol de catalizator al comunității de studenți LGBTQ+ din România. Evenimentele organizate în august 2021 nu au fost nu au fost doar un moment al celebrării, ci și o bună oportunitate de socializare și networking. Aceste evenimente pot duce la un binevenit schimb de idei și noi proiecte în beneficiul societății ca ansamblu.”
.