Suntem unitate protejată
Acest lucru înseamnă că putem colabora cu organizația ta cu un buget din fondul de handicap.
1. Ce este fondul de handicap?
Pentru a facilita integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, firmele cu peste 50 de angajați au obligația de a angaja persoane cu handicap în proporție de minimum 4% din numărul total de angajați. Totuși, dacă activitatea companiei nu permite acest lucru, conform Legii 448/2006, actualizată în 2022, există două alternative:
Opțiunea 1:
Să plătiți lunar către bugetul de stat echivalentul a 100% din salariul minim brut pe țară (3.700 lei în 2024), înmulțit cu numărul de locuri neocupate de persoane cu dizabilități (acei 4%).
Opțiunea 2:
Să achitați lunar către stat 50% din suma datorată conform primei opțiuni, iar restul de 50% să fie folosit pentru achiziționarea de produse sau servicii de la Unități Protejate Autorizate, printr-un parteneriat.
2. Cum se calculează contribuția lunară la fondul de handicap?
Formula de calcul pentru fondul de handicap în 2024:
Număr angajați x 4% x 3.700 lei = suma datorată statului
Exemplu:
O companie cu 73 de angajați și fără nicio persoană cu dizabilități angajată
73 x 4% x 3.700 = 10.804 lei reprezintă suma lunară de plătit către stat, ca obligație lunară la fondul de handicap..
3. Ce sumă din fondul de handicap pot folosi pentru achiziții de la Unități Protejate?
Conform Legii 448/2006, actualizată în 2021, aveți opțiunea de a utiliza 50% din suma totală datorată statului pentru achiziționarea de produse sau servicii de la Unități Protejate Autorizate.
**Exemplu:**
O companie cu 73 de angajați și fără nicio persoană cu dizabilități angajată are o contribuție lunară de 10.804 lei la fondul de handicap.
10.804 / 2 = 5.402 lei se plătesc către stat.
Suma disponibilă pentru achiziții de la Unități Protejate Autorizate este 5.402 lei + TVA, lunar.
4. Ce este o Unitate Protejată Autorizată?
O Unitate Protejată Autorizată este o companie, fie privată, fie de stat, cu gestiune proprie, care a fost autorizată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și care îndeplinește următoarele trei criterii:
- Are cel puțin 3 angajați cu dizabilități;
- Persoanele cu dizabilități reprezintă minimum 30% din numărul total al angajaților;
- Timpul lor de lucru cumulat este de cel puțin 50% din timpul total de lucru al tuturor angajaților.
De asemenea, o Unitate Protejată Autorizată poate funcționa sub formă de secție, atelier sau altă structură cu gestiune proprie, în cadrul unor operatori economici, instituții publice sau organizații neguvernamentale, cu condiția să respecte aceleași trei criterii.
5. Câte tipuri de Unități Protejate există?
În funcție de domeniile de activitate și codurile CAEN corespunzătoare, unitățile protejate autorizate pot fi clasificate astfel:
- Unități protejate autorizate de producție, care fabrică articole prin implicarea parțială sau totală a persoanelor cu dizabilități;
- Unități protejate autorizate pentru intermediere, care comercializează produse realizate de alte unități protejate;
- Unități protejate autorizate pentru comerț, care pot funcționa sub formă de secție, atelier sau altă structură cu gestiune proprie, în cadrul operatorilor economici, instituțiilor publice sau organizațiilor neguvernamentale. Acestea redirecționează 75% din profit către programe de integrare socio-profesională a membrilor organizației.
6. Ce se întâmplă dacă fac achiziții sub fondul lunar de handicap?
Dacă achiziționați produse sau servicii de o valoare mai mică decât fondul legal disponibil, veți fi obligați să plătiți către stat diferența rămasă.
Exemplu:
Fondul lunar disponibil pentru achiziții este de 5.402 lei + TVA.
Valoarea produselor cumpărate este de 2.500 lei.
Diferența de 5.402 – 2.500 = 2.902 lei va trebui achitată la stat, pe lângă suma inițial datorată de 5.402 lei.
7. Ce se întâmplă dacă fac achiziții peste fondul lunar de handicap?
Dacă achiziționați produse sau servicii de o valoare mai mare decât suma datorată lunar la bugetul de stat, diferența în plus se va reporta pentru luna următoare, reducând obligația de plată.
**Exemplu:**
Fondul disponibil pentru achiziții este de 5.402 lei + TVA.
Valoarea produselor achiziționate într-o lună este de 6.800 lei + TVA.
Diferența de 6.800 - 5.402 = 1.398 lei reprezintă suma care depășește fondul legal pentru luna în curs.
Fondul disponibil pentru luna următoare va fi: 5.402 lei – 1.398 lei = 4.004 lei + TVA.
8. Pot face achiziții publice prin SEAP & SICAP de la Unități Protejate Autorizate?
Da, și companiile din sectorul public pot beneficia de fondul de handicap. Achizițiile publice realizate prin SEAP/SICAP pot fi efectuate în conformitate cu Legea 448/2006, cu condiția respectării tuturor cerințelor legale.
9. Ce impact are dacă aleg sa fac achiziții prin Unități Protejate Autorizate?
Legea 448 din 2006, actualizată în 2022, oferă companiilor oportunitatea de a contribui activ la integrarea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Prin utilizarea fondului de handicap pentru achiziții, nu doar că sprijiniți crearea și menținerea locurilor de muncă pentru aceste persoane, dar realizați și economii semnificative pentru bugetul companiei.
Suma pe care sunteți oricum obligați să o plătiți statului poate fi acum folosită pentru a acoperi necesitățile curente. În funcție de nevoile specifice ale companiei, puteți reduce costurile. Este genul de situație în care o acțiune benefică are un efect de domino – aducând avantaje atât companiei, cât și grupului țintă.
10. Pot să decontez în baza Legii 448 pachete de produse ambalate prin Unitate Protejată?
Dacă produsele sunt doar comercializate și ambalate de către Unitatea Protejată, puteți deconta doar serviciile de ambalare. Nerespectarea acestui aspect vă expune riscului de a încălca Legea 448 și de a fi sancționați corespunzător.
Exemplu: Capsator, perforator, calculator de birou – acestea nu sunt produse în România. Dacă o Unitate Protejată vă facturează un „pachet” care include capsator și perforator, conform Legii 448, nu puteți deconta produsele. Corect ar fi ca serviciile de ambalare realizate de persoane cu dizabilități să fie facturate separat de produsele care nu sunt fabricate de acestea.
11. Ce servicii pot cumpăra de la voi prin Unitate Protejată Autorizată?
Aveți aici lista serviciilor noastre (click).